24 kesäkuuta 2021 - Terhi Nummenpää
Merkityksen kokemus lisää aikaansaamista ja tahdonvoimaa
Mikä on se asia elämässäsi, jonka erityisesti haluaisit toteuttaa mutta et löydä siihen uskallusta, riittävästi aikaa tai tahdonvoimaa? Mitä tärkeämpi ja suurempi asia, sitä vaikeampaa siihen on tarttua, koska pelkäämme mahdollista epäonnistumista.
Olen pohtinut aikaansaamiseen ja tahdonvoimaan vaikuttavia tekijöitä paljon, erityisesti viimeisen vuoden aikana, jolloin olen toiminut yrittäjänä. Oikeastaan lähdin yrittäjäksi, jotta pystyn keskittymään asioihin, joissa koen olevani luontaisesti hyvä eli vahvuuksiini sekä asioihin, jotka tuntuvat merkityksellisiltä. Itselläni merkityksellisyys usein kumpuaa siitä, että työlläni on positiivinen vaikutus muihin ihmisiin. Coachin työssä saan palautetta asiakkaalta suhteellisen nopeasti. Itse asiassa palaute tulee jossain muodossa jokaisen tapaamisen jälkeen. Usein coaching vaikuttaa pitkäkestoisesti ja kun muokkaamme uskomuksiamme palvelemaan paremmin tavoitteitamme, alkaa hyviä asioita tapahtumaan.
Ne hetket tuntuvat erityisen palkitsevilta, kun olen saa asiakkaalta viestin, jossa hän kertoo toteuttaneensa jonkun pitkäaikaisen haaveensa tai merkittävän asian elämässään. Tällaisia päätöksiä on voinut olla esimerkiksi oman yrityksen perustaminen, opintojen aloitus tai kirjan kirjoittaminen. Yhteistä näille kaikille on se, että coachattava on löytänyt yhteyden itseensä ja syvimpiin tarpeisiinsa sekä toiveisiinsa sekä löytänyt rohkeuden käyttää osaamistaan ja potentiaaliaan. Mitä sinä tarvitset, jotta voisit toteuttaa itseäni ja elää omannäköistä elämää? Mikä on merkityksellistä ja tavoittelemisen arvoista?
Merkityksen kokemus lisää aikaansaamista sekä on yhteydessä parempaan terveyteen ja alempiin stressitasoihin. Omat vahvuudet ovat usein sellaisia asioita, joita tykkää tai rakastaa tehdä, ja ne myös energisoi. Usein silloin myös motivaatiotekijät ovat kohdillaan ja palo tekemiseen on sisäsyntyistä.
Emily Esfahani Smith on kirjoittanut upean kirjan, joka käsittelee merkityksellisyyden voimaa. Hän on nimennyt tutkimustuloksensa neljäksi merkityksen pilariksi, joita ovat yhteenkuuluvuus (belonging), tarkoitus (purpose), tarinankerronta (storytelling) ja itsensä ylittäminen (transcendence).
Yhteyden luominen toisiin ihmisiin, syvällisten ihmissuhteiden rakentaminen, jaettu ihmisyys ja yhteenkuuluvuuden tunne ovat tärkeitä voimavaratekijöitä. Oman tarkoituksen löytäminen ja pitkän tähtäyksen tavoitteet vievät meitä eteenpäin. Itsensä ylittämisellä tarkoitetaan jokapäiväisen elämän yläpuolelle nousemista. Positiivisessa psykologiassa puhutaan haltioitumisen kokemuksista, jolloin mykistymme hetken kauneudelle ja ainutlaatuisuuden edessä. Haltioitumisen tunteita voi herättää esimerkiksi jokin upea suoritus, vaikuttava puhe tai luonnon häikäisevä esteettisyys. Itselleni haltioitumista aiheuttaa merimaisema sekä kirkas tähtitaivas.
Tarinankerronta on viimeinen merkityksen pilareista, minkälaista tarinaa kerron itsestäni ja elämästäni? Haluamme ylläpitää ehyttä tarinaa itsestämme ja maailmasta ympärillämme. On tärkeä tulla tietoiseksi siitä, että tarina on kertomus menneisyydestä, ei tulevaisuudesta. Se, minkälaista tarinaa kerromme itsellemme, vaikuttaa vahvasti meihin ja siihen miten suhtaudumme menneisiin ja tuleviin tapahtumiin elämässämme. Voit itse visioida tulevaisuuttasi ja kirjoittaa siitä tarinan, sellaisen, josta olet aina unelmoinut.
Palasin itse reilu kaksi vuotta sitten kirjoittamaani visioon ja tavoitteesiini. Olen saavuttanut tavoitteeni 80 prosenttisesti ja kirkastan edelleen visiotani säännöllisesti kirjoittamisen avulla ja asetan uusia päämääriä elämälleni. Tavoitteet muuttuvat ajan myötä mutta niiden takana olevat arvot pysyvät samoina. Tavoitteiden saavuttaminen vaatii priorisointia, mille asioille päätän sanoa kyllä ja mille ei. Minkä päätän aloittaa ja minkä lopettaa, mitä kohti haluan mennä? Tätä priorisointia yritän tehdä lähes päivittäin ja vaikeinta on ollut omien rajojen kirkastaminen ja asettaminen. Sen ymmärtäminen, että minun pitää sanoa myös ei kiinnostaville asioille ja ehdotuksille, jotta voin sanoa kyllä oikeille asioilla. Myös omien negatiivisten uskomusten tunnistaminen ja kyseenalaistaminen on ollut osa tätä prosessia.
Prosessiani ovat tukeneet seuraavat harjoitukset ja rutiinit:
- Aamun rauhoittaminen sekä mielen kirkastaminen esim. meditoinnin avulla sekä kirjoittamalla, suosittelen aamusivuja (lisää tästä Tie Luovuuteen -kirjasta, Julia Cameron)
- Priorisointi eli valitsen muutaman tärkeän asian, jotka haluan saada aikaiseksi. Jos energiaa on paljon, niin asetan tavoitteet korkeammalle ja välillä on lupa ottaa rennommin.
- Paras mahdollinen minä -harjoitus, joka löytyy blogistani https://www.cocoach.fi/blogi/miten-voit-vaikuttaa-mielesi-avulla-tulevaisuuteen/ . Harjoitteen avulla olen kirkastanut pitkän tähtäyksen tavoitteita.
- Itsemyötätunto ja omien uskomusten tai negatiivisen sisäisen puheen kyseenalaistaminen
- Kiitollisuus, mietin joka päivä vähintään kolme uutta kiitollisuuden aihetta.
- Liikunta, vähintäänkin iltakävely sekä ennen nukkumaan menoa piikkimatto, joka poistaa stressiä sekä takaa ihanan syvän ja rauhallisen unen.
- Nukkuminen. Pyrin nukkumaan joka yö kahdeksan tuntia.
Aloitan elokuussa 2021 kasvuryhmän, jonka tarkoitus on kasvattaa itsetuntemusta ja uskallusta sekä purkaa haitallisia uskomuksia itsestä. 100 päivän aikana teet suunnitelman ja selkeät askelmerkit, miten toteutat tavoitteesi.
Ota yhteyttä, niin kerron lisää!